När du ska vara ute i naturen ställs det högre krav på dina kläder än vanligt. Du är mer utsatt för väder och vind när du är utomhus. För att din utevistelse ska bli så trivsam som möjligt är valet av friluftskläder viktigt. Välj friluftskläder med tåliga material men som även är sköna. Det finns många bra alternativ när det kommer till friluftskläder.

Kvalité och hållbarhet är viktigt

Oavsett vad du ska göra för aktivitet ute i naturen spelar friluftskläderna en viktig roll. Om du har bra kläder underlättar du aktiviteten du ska utföra men upplevelsen förhöjs också. När du ska välja fritidskläder är ett tips att inte tumma på kvalitet och hållbarhet. Olika typer av material har olika funktioner.

Prioritera rörelsefrihet och passform

Passform och rörelsefrihet är viktigt när du ska välja friluftskläder. Titta på hur kläderna ser ut innan du köper dem. Ju tightare kläderna sitter desto viktigare blir inslaget av plaggets förmåga att töja sig. Tighta plagg ska gärna vara av syntetmaterial som har mycket stretch i sig. När du väljer byxor är det viktigt att titta på midjan. Kolla om den är hög eller låg. Om du ska vandra vill du inte att midjan på byxorna ska orsaka skav om du bär en ryggsäck. Hur bra friluftskläderna andas är också något som är bra att tänka på. När du är i rörelse och blir varm är det en fördel om kläderna du bär kan andas och släppa iväg fukt. Material som andas är viktigare om du svettas mycket.

Bygg upp en garderob med fritidskläder

När du är mycket ute i naturen är det en fördel att gå efter lager på lager-principen. Du klär dig då med flera lager som gör det lättare att anpassa det du har på dig efter väderförhållandena som råder. Om du är utomhus mycket är det en god idé att bygga upp en friluftsgarderob med funktionella kläder. Om du håller på med någon specifik aktivitet kan du anpassa friluftskläderna efter den. Generellt behöver du ett par bra byxor, en tunnare tröja, ett mellanlager och en jacka. Det är fördelaktigt om jackan är vind- och vattentät.