Ett område man sällan läser några stiltips om är sovrummet. Kanske för att det känns för privat, eller för att det är för lätt att fastna i det ekivoka. Med det sagt är det ändå ett rum där vi befinner oss i snitt en tredjedel av vår tid, ensamma eller tillsammans med en partner. Det gör att det finns ett stort värde i att tänka igenom hur vi klär oss där.

Sovkläder

I sovrummet ska man framförallt sova. Hur man väljer att vara klädd när man sover varierar från människa till människa. Vissa föredrar att sova nakna, vilket det faktiskt finns en del fördelar med, medan andra vill vara påklädda. Det kan räcka med bara underkläder, eller underkläder och en topp eller t-shirt. Men vi vill ändå slå ett slag för pyjamasen. Det är ett sätt att tydligt bryta av mellan dygnets olika delar. När du tar av dig dina vanliga kläder och tar på dig en skön siden- eller bommulspyjamas signalerar du att det är dags att gå och lägga dig. Matcha den gärna med ett överdrag till din sänggavel för maximal modegrad. Med ett snyggt överdrag sänggavel kan du också unna dig att ligga kvar lite extra länge på morgonen med en kopp kaffe utan att vara rädd för att spilla och fläcka ner din vanliga sänggavel.

Morgon- och badrockar

Ett annat klassiskt sovrumsplagg är en morgonrock eller en badrock. Här finns det två skolor, dels de som vill ha ett lättare plagg av kimonomodell. Och dels de som vill ha ett varmare plagg i frotté eller liknande material. Här behöver du givetvis inte välja, utan du kan ha ett av varje för olika behov. Den klassiska badrocken är bra att värma sig i direkt när du vaknar. Och att ha på sig efter morgonduschen både för att bevara värmen från vattnet och för att torka upp de sista dropparna som handduken inte kom åt. Kombinera den gärna med ett par fluffiga tofflor för maximal komfort. Kimonon kan du ha när du vill ligga kvar längre men inte använda täcke.

Klädförvaring i sovrummet

Hur förvarar man då kläder bäst i sovrummet? Det bästa brukar vara att ha någon form av byrå eller lådor för rena underkläder och strumpor. Om du får plats med en garderob är du lyckligt lottad, med en walk in closet i anslutning till sovrummet ännu mera lyckligt lottad. Sovkläder använder man oftast mer än en dag i rad vilket gör att de måste förvaras. Enklast är att ha dem under kudden eller täcket så de är lätta att få tag på när det är dags att lägga sig igen. Ha en krok att hänga morgonrocken på och gärna en stol eller tamburmajor i ett hörn av sovrummet. Där kan du lägga eller hänga kläder du kommer använda imorgon igen, som till exempel dina jeans.