Kläddesignen har en lång historia. Det trots att man inte vet exakt när den introducerades. Men att klädernas design har påverkats genom åren, och beroende på vilka länder de fanns i, är det många som redan vet.

Sträcker sig längre bak än man vet

Det är svårt att säga exakt när kläddesign och mode tog fart på allvar. En del pratar om modets historia och att det tog sitt startskott under 1300-talet. Det var via dåtidens franska designer som startade de första projekten med att inte bara skapa kläder som skulle vara praktiska och hålla länge, utan faktiskt skulle vara snygga också.

För över 700 år sedan var alltså när de första kända designkläderna började komma ut på marknaden, men mycket beror också på hur man räknar. Och vad för delar man tittar på, till exempel olika klädesplagg. Mode för klänningar har till exempel inte funnits längre än ungefär 200 år, sen under de första decennierna av 1800-talet. Det fransmännen valde att börja designa under 1300-talet var till exempel tunikor. Just det här plagget blev snabbt väldigt populärt, och designen blev även kända för sina verk.

Sedan dess har modedesignen förstås utvecklats på väldigt många sätt. Bland annat genom att fler länder gett sig in i industrin. I modern tid var det länge många av de sydeuropeiska länderna, framför allt Frankrike och Italien, som symboliserade modevärlden. Men det förändras sakta men säkert. Inte minst genom det faktum att modedesigner från andra delar av världen, till exempel Afrika och Asien, även ger sig in in i branschen. Det är något som lyckas öppna upp en redan relativt stängd industri, som modebranschen ofta brukar benämnas som.