Det är relativt klart varför kläder uppfanns. Däremot finns det betydligt fler teorier om hur och när de första kläderna skapades.

Har en lång historia

Oavsett hur lång klädernas historia är vet man åtminstone att den är, minst sagt, väldigt gammal. Några av de allra äldsta bevisen som forskare fick på att kläder skapats är nästan 40 000 år gamla. Det var i nuvarande Georgien då forskare hittade en förhistorisk grotta. Först trodde man enbart att det skulle finnas gamla målningar och andra bevis på tidigare existerande civilisationer. Men det blev en större upptäckt än så.

Bland annat hittade man linfiber, något som redan innan var känt som material för några av de första klädesplaggen. Upptäckten förändrade synen som många forskare haft då man trodde att klädernas historia var betydligt kortare än så.

Samtidigt tror många forskare att de inte hittat en del viktig information om det ämnet. En teori beror på klädlusen. Det finns bevis för att den är över 100 000 år gammal, men forskarna vet även att den här typen av lusen skapades just på grund av människors kläder. Det gör att en del är övertygade om att människans kläder har en betydligt längre historia än vad många har trott innan.

Människans enda skydd

När de första kläderna kom i bruk – oavsett hur länge sedan det faktiskt var – var det egentligen bara med ett syfte i tanke: att kunna skydda människan. Det är allmänt känt att människan såg annorlunda ut för så här länge sen, men det är också känt att människans naturliga skydd inte är särskilt bra. Faktum är att människa på egen hand inte är särskilt väl anpassad till att leva ute i naturen alla gånger.

Det beror mycket på att skinnet både är känsligt för solen, kylan och de flesta olika typer av väder. Därför kom kläder till för att skydda från just den här typen av faror, och det är har dessutom funkat väldigt bra. De första kläderna var mest anpassade för att skydda grundläggande, oftast mindre tygbitar. Sedan kom kläder för att skydda mot kyla och vind, något som förändrande människans liv på ett rejält sätt. Därefter har även bra kläder för sommaren kommit. Det vill säga för skydd mot sol och värme.